Date/Time

Saturday, October 5th, 2019 | 10:00am - 12:00pm

Where We Will Meet

's Hertogenbosch, centraalstation, achter zijde

Where The Walk Will End

s Hertogenbosch, centraalstation, centrum zijde

About This Walk

Als je aan Den Bosch denkt, dan denk je aan de historische binnenstad en aan de Sint-Janskathedraal en Jheronimus Bosch. In de Brabantse hoofdstad kun je veel meer dan dat bezichtigen. Wat minder mensen weten is dat naast de historische gebouwen ook veel fotogenieke hedendaagse architectuur te vinden is.

In 1994 werd de eerste paal in de grond geslagen voor de Spoorzone en het Paleiskwartier met architectonische hoogstandjes zoals de Armada, de van Landschot-toren, het Stedelijk Gymnasium en Jheronimus Boschtoren.  In 2015 werd de nieuwe Paleisbrug geopend, de Bossche High Line, die een nieuwe verbinding is met het centrum van Den Bosch.

Vanuit het station gaan we met een roltrap naar beneden en komen uit op een plein met de van Lanschot-toren, op het plein spuiten grote goudvissen water.

We wandelen langs het uit rode baksteen opgetrokken uitgestrekte gebouw van het Paleis van Justitie, naar het plein waar het Stedelijk Gymnasium aan ligt. Hier vinden we oa het markante Riva-pand van de Rabo-bank, dat ook bijzonder fotogeniek is en ook prima gefotografeerd kan worden vanaf het tegenoverliggende uitkijkpunt.

Aan een lange vijver liggen de opmerkelijke appartementen van de architect BDP. We wandelen langs het pad dat tussen het waterbassin, dat het dak van een parkeergarage is, en een rij met beukenhagen. Het project (2005) heet de Armada, omdat de gewelfde vormen van de roestvrijstalen daken van de appartementen aan zeilschepen doen denken ( en verdacht veel lijkt op het oude SM’s :-). Aan het begin vind je meerdere fonteinen en aan het eind van de langgerekte vijver staat de markante Jheronimus woontoren, met zijn 75 meter hoogte een echte eyecatcher.

We wandelen verder en komen uit op een vierkante een vijver omringt door meer architectonische hoogstandjes. Verderop naar links een 255 meter lange brug (architect Benthem Crouwel) die het Paleiskwartier met de historische binnenstad verbind: de Paleisbrug (2015) is de tweede “parkbrug” ter wereld.

In 2009 bouwde men in New York de eerste High Line. De landschapsarchitect Piet Oudolf ontwierp net als in New York het park van de Paleisbrug. Je kunt de fiets- en voetgangersbrug bereiken met een trap en met een schuine glazen lift, die als een bergtreintje omlaag en omhoog gaat.

Tussen het wandelpad en de roestige stalen leuningen groeit in drie zones ingerichte beplanting. In het deel aan de zijde van het Paleiskwartier zien we meer bosachtige planten, boven het spoor wandelen we langs lage beplanting en richting het stadscentrum komen we langs bomen. De brug heeft een duurzaam karakter. Het is namelijk een grote zonnecollector, die de brug in de winter ijsvrij houdt en de overtollige energie wordt gebruikt voor de wijk eromheen.

Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid,( of onder begeleiding in een kleine setting) eenvoudig de op loopafstand gelegen historische binnenstad van de Bosch verkennen, of een originele bossche bol eten (meenemen kan natuurlijk ook) op één van de vele gezellige terrasjes in de historische binnenstad.

Handig om me te nemen (als je het weer al gechecked hebt) een statief, een grijsfilter en een groothoek objectief. Voor wat voorpret klik hier: www.plotaroute.com/route/902821

Join Walk

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.